14.1.2015

Idea #43: Lapsen paljettipipoKuten UFO-haasteessani mainitsin, koitan saada nurkkiin kertyneitä keskeneräisiä käsitöitä valmistumaan. Yksi valmistuneista projekteista on tyttärelleni neulomani kaksinkertainen paljettipipo.

Tyttöni valitsi piponsa langat itse. Käytin Novitan Sädettä (paljettilanka) kaksinkertaisena päällimmäisessä pipossa ja kahta tekokuitua sisältävää lankaa (joiden vyötteet menivät valitettavasti jo hukkaan) päällipipon koristeraitoihin, tupsuun sekä sisäpipoon.
Pipo on kudottu yhtenä pötkönä aloituksesta valmiiksi asti. Aloitin pipon luomalla 8s ja leventämällä siitä 8s jokaisella kerroksella, kunnes silmukoita oli yhteensä 36. Sitten aloin neulomaan tavallisia kerroksia lisäyskerrosten väleihin aina lisäten tavallisten kerrosten määrää. Eli ensin neuloin yhden kerroksen kokonaan oikein, sitten yhden kerroksen oikein lisäten taas 8s, sitten kaksi kerrosta oikein, sitten taas kerroksen lisäten 8s ja kolme kerrosta oikein ja niin edelleen.
Tuolla tavoin lisäten pipon päälaesta tulee kauniin pyöreä.

Kun pipo oli riittävän leveä, neuloin suoraa neuletta, kunnes pipo oli riittävän pitkä. Sitten aloitin sisäpipon neulomisen.
Tein sisäpiposta raidallisen tyttären toiveesta ja se helpotti huomattavasti myös pipon alareunan paikan hahmottamista tekoprosessin aikana.
Neuloin noin viisi kerrosta ja kavensin sitten 4s tasavälein pois. Jatkoin suoraa neuletta, kunnes pääsin kavennusten alkuun. Sitten kavensin samalla kaavalla kuin millä olin leventänytkin, kunnes jäljellä oli enää 8s. Kuroin sisäpipon viimeiset silmukat suppuun ja vetäisin ne päällipipon puolelta aloituskohdasta ulos pipon läpi. Samalla pipo kääntyi itsensä sisään kaksinkerroin.

Sitten päättelin aloituskohdan, valmistin tupsun ja sidoin sen paikoilleen.
Lopuksi virkkasin vielä ketjusilmukkareunan pipon alareunaan, jotta pipo ei menisi ihan mutkalle käytössä, vaan pysyisi siististi kohdillaan.

Ainiin! Täytyy vielä mainita sellainen, että ennen kuin aloittaa sisäpipon päädyn kavennukset, on hyvä kääntää pipo nurin ja päätellä pipon nurjalla puolella olevat mahdolliset langanpäät, sillä niihin ei enää pääse käsiksi kun pipo on valmis ja kavennettu. Voisi harmittaa aika tavalla, jos sen tajuaisi vasta siinä vaiheessa, kun kavennukset on jo tehty.

Piposta tuli kiva, tytär on tyytyväinen ja on se ainakin lämmin! Heti kuvauspäivänä se piti saada päähän ja käyttöön. Sehän on se tärkeinkin.

. . .

Ei kommentteja: