18.11.2014

Viikkobudjetin pohdintaa

Budjetointi ja talouden suunnittelu eivät ole koskaan olleet vahvoja puoliani. Rahaa tulee x-määrä ja sitä menee yleensä myös se x-määrä niin, että kuun lopussa tili järjestään näyttää tyhjää. Se, että elän minimituloilla ei ainakaan auta asiaa, mutta en aio piiloutua huonossa budjetoinnissani sen taakse, että rahaa on todella vähän. Vähien tulojen jos minkä vuoksi sitä budjetointia pitäisi varsinkin harrastaa.

Päätin ottaa härän niskalenkkiin ja selvittää itselleni kerrankin kunnolla sen, mitä kuukausittaiset tuloni ja menoni ovat. Sen avulla saisin paremman käsityksen siitä, millaiset varat minulla on käytettävissä esimerkiksi ruokaan.

Elän tällä hetkellä käytännössä työmarkkinatuella, asumistuella sekä satunnaisilla keikkatyötuloilla. Varoja ropsahtaa tililleni joka kuukausi yhteensä noin 1010€ edestä, mikä ei ole erityisen paljon.
Kiinteät kuukausittaiset menoni puolestaan vievät tuosta potista noin 770€ , mikä tarkoittaa, että minulle jää noin 240€ rahaa muihin elämisen hyödykkeisiin, kuten ruokaan kuukaudessa. Tästä jäljelle jääneestä summasta koitan vielä säästää noin 40 euroa kuukaudessa, jotta saisin kasaan jonkinlaisen puskurirahaston minun ja maailman väliin.

Laskeskelin, että kuudella eurolla päivässä tai 42€ viikossa saisin hankittua ruokaa niin, ettei minun tarvitsisi edes  pahasti köyhäillä -varsinkin jos vähän järkeistän ruokahankintojani ja jätän heräteherkut vähemmälle. Silloin tuosta noin kahdensadan ruokabudjetistani riittäisi varoja myös muiden kodintarvikkeiden hankintaan sekä joinakin kuukausina myös esimerkiksi kirppiskäynnille tai vastaavalle. Aina on hyvä olla jonkin verran irtonaista rahaa, jota ei ole budjetoitu mihinkään korvamerkittyyn käyttötarkoitukseen, sillä elämä tuo muassaan aina vähän yllätyksiä.


Suurin miettimäni muutos nykyisiin kulutustottumuksiini lienee tosin se, että olen päättänyt nostaa ruokarahani käteiseksi sen sijaan, että maksaisin kaiken kortilla, kuten tähän asti. Se aiheuttaa hieman vaivannäköä, sillä lähimmälle automaatille on muutaman kilometrin verran matkaa, mutta käteisestä on jotenkin niin paljon helpompi pitää lukua.

Kokeilen tätä nyt ainakin parin kuukauden ajan ja katsotaan sitten, miten homma on toiminut ja olenko saanut pidettyä tavoitteistani kiinni.

. . .

Ei kommentteja: