17.11.2014

Kuinka säästää minimituloista 500+ € vuodessaEn tiedä teistä, mutta minulle säästäminen on ollut aina vaikeaa. Hankalammaksi sen tekee myös minimituloilla eläminen, sillä työmarkkinatuki ei ole mitenkään koolla pilattu tulonlähde. Olen jo pidemmän aikaa kuitenkin pohtinut sitä, että jonkinlainen puskuriraha pitäisi aina löytyä itsen ja odottamattomien menoerien välistä ja olisihan se myös kiva joskus voida vaikka käydä lomamatkallakin. 
Mutta miten säästää olemattomista rahoista?

Aloin pohtimaan säästämistä omista lähtökohdistani, jotka ovat parhaimmillaan epäsäännölliset. Minun ei välttämättä ole mahdollista laittaa joka kuukausi samankokoista summaa säästöön, mutta jos jättäisin summan ennalta määrittelemättömäksi, säästöön päätyisi oletettavasti hyvin vähän jos ollenkaan. Tarvitsin siis jonkinlaiset raamit sekä aikataulun.

Päädyin viikottaiseen säästämiseen kahdesta syystä: Ensinnäkin siksi, että jos laitan rahaa syrjään kerran viikossa, asia pysyy mielessäni helpommin ja toisekseen siksi, että olen päättänyt jakaa kuukausituloni viikkobudjeteiksi, jotta pysyisin paremmin perillä yleisestä rahankäytöstäni ja saisin hallittua kulutustani tehokkaammin. Päätin myös, että maanantait ovat säästöpäiviä, jolloin siirrän rahan fyysisesti säästöön.
Päätin säästää käteisvaroja ihan vain siitä syystä, että sähköinen raha tuntuu häviävän helpommin kuin konkreettinen käteinen. En halua vahingossa tuhlata vaivalla säästämiäni varoja jossain kulutuspuuskassa.

Sitten varsinaiseen ideaan!
Tämän säästömuodon kantava ajatus on, että joka viikko valitaan taulukosta summa, jonka verran haluaa tai voi juuri sillä viikolla laittaa säästöön. Säästettävät summat ovat verrattain pieniä, sillä pienin mahdollinen summa on 0,50€ ja suurinkin melko kohtuullinen 26€.
Tarkoituksena ei ole käydä taulukkoa läpi järjestyksessä, vaan sieltä poimitaan lompakon senviikkoisen tilanteen mukaan sopivalta tuntuva summa. Säästöpossuun laitettu rahasumma ruksitaan listalta yli, jotta edistyksen näkisi selkeämmin. 52 viikon aikana rahaa pitäisi kertyä yli 500€, joka ei todellakaan ole mitenkään mitätön potti.

Listalta löytyy myös kaksi ylimääräistä ruutua, jotka voi halutessaan hyödyntää ja laittaa jonain rahakkaana viikkona ylimääräisen, ennalta määrittelemättömän summan säästöön. Esimerkiksi veronpalautuksista tai mahdollisista synttärilahjoista tai muista ylimääräisistä tuloista voisi miettiä tällaista. 
Lista pitäisi olla helppo tallentaa omalle koneelle, josta sen voi printata A4-kokoisena ilmoitustaululle kiinnitettäväksi.

Otin tämän nyt itselleni tavoitteeksi ja laitoin jo ensimmäisen erän säästöön. Luulen, että minulle itselleni tällainen selkeästi raamitettu säästäminen on kaikkein helpointa ja onnistuu paljon todennäköisemmin kuin satunnaisen "ylimääräisen" rahan tallentaminen jonnekin sivuun. Sitä ylimääräistä kun ei oikeasti ole silloin, kun tulot ovat todella pienet ja kulutustottumukset turhan epäsäntilliset. Muutenkin säästöön laitettavat summat kannattaa aina laittaa sivuun heti ensimmäisenä, kun palkka tai tuet tulevat. Jos koittaa säästää ajatuksella, että laittaisi loppukuusta jäljelle jääneet rahat sitten talteen, huomaa varmasti pian, ettei sitä rahaa juuri koskaan jää -ainakaan niin paljoa, mitä tahtoisi säästää. Ihmisillä on usein taipumusta kuluttaa ylimääräisiin juttuihin ne ylimääräiset rahat.


Ja jos nyt sattuisi käymään niinkin kurjasti, että joka viikko ei saisikaan jostain syystä laitettua sitä rahaa talteen, niin ei kannata liikaa siitä morkkistella. Pikemminkin kannattaa muistaa se, että jokainen säästetty euro on enemmän kuin se, ettei säästäisi yhtään mitään. Vaikka siitä viidensadan tavoitteesta jäisi vajaaksi, niin onhan kolme tai neljäsataakin jo vaikka kuinka paljon. Sellaisellakin rahalla saa jo uuden pesukoneen tai mitä ikinä se onkaan, mihin niitä rahoja sitten säästääkään.


Ajattelin katsoa, saanko minä viisisataa säästettyä vuodessa. Se on ihan mahdollista. Vuoden kuluttua selviää, kuinka kävi.

. . .

Ei kommentteja: