16.3.2013

idea # 11: erilainen ilmoitustaulu

Ilmoitustaulu pannunalusesta
Ilmoitustaulut ovat hyödyllisiä kapistuksia kodin eteisessä, keittiössä ja työskentelytilojen yhteydessä, mutta ovat usein sieluttoman pliisuja ja tylsiä.

Valkotaulut, magneettitaulut ja liitutaulut ovat monelle mieluisampia ratkaisuja, mutta minä olen huomannut pitäväni perinteisistä korkkisista ilmoitustauluista eniten juuri nupikiinnitysmahdollisuuden vuoksi.
On jotenkin hyvällä tavalla konkreettista kiinnittää se muistilappu tai maksamista odottava lasku nastalla tauluun odottamaan käsittelyään.

Tykkään tehdä paljon itse ja kustomoida jo olemassakin olevia tavaroita omien spesifien tarpeideni tai mieltymysteni mukaisiksi. Sillä tavoin saan juuri sitä, mitä tahdon ja tarvitsen ja huomaan paitsi pitävänä tavarastani enemmän, myös käyttäväni sitä ahkerammin ja pidempään.
Pulmani ilmoitustaulujen suhteen oli, että tarvitsin sellaista, mutta minulla ei ollut varaa ostaa upeaa ja takuulla erilaisempaa designtuotetta, eikä halua ostaa kökköä suorakulmaista ja aivan liian kömpelön kokoista markettimallia.

Sitten hoksasin kurkata keittiööni. 
Siellähän kökötti useampi oikean kokoinen ja mukavan mallinen korkkinen pannunalunen kuin kutsuen askartelemaan.
Muutamaa tuntia myöhemmin ilmoitustaulu oli valmis ja minä onnellinen. <3


Ilmoitustaulua varten tarvitset:Ensimmäiseksi valitse mieluinen kangas korkkisen pannunalusen päälliseksi. Voit käyttää kuvioitua kangasta, yksiväristä kangasta tai kuvioida kankaan itse, kuten minä tein.
Piirsin lakanapuuvillalle kuretaken ZIG-kangastussilla kuvan kengästä. Piirsin kuvan vasta pingottamisen jälkeen, mutta kankaan voi kuvioida myös sitä ennen - varsinkin jos tahtoo lämpökäsitellä kuvion pysyväksi.

Jos kangas on hyvin ryppyinen, se kannattaa silittää ennen seuraavaa työvaihetta.

Levitä kangas pöydälle tai muulle vastaavalle tasolle ja aseta pannunalunen sen päälle. Leikkaa kankaasta pyöreä pala jättäen pannunalusen ympärille noin 3cm verran reunuksia. Jos kangas on erittäin herkästi rispaantuvaa sorttia, voi olla tarpeen huolitella palan reunat, mutta esimerkiksi tavallinen puuvilla kestää hyvin ilmankin.
Pingota kangas pannunalusen ympärille ja kiinnitä se halutessasi väliaikaisesti nastoilla paikalleen ompelun helpottamiseksi.
Tietysti voit myös pingottaa kankaan nastoilla nurjalta puolelta, jos tahdot.
Ompelun suhteen ei tarvitse olla turhantarkka. Mikä tahansa ompelurihma sopii pingottamiseen, sillä nurjalta puolelta kukaan ei sitä näe. 
Varsinkin ohuemman kankaan kanssa voi olla tarpeen ommella useampia pistoja, jotta kangas kestäisi pingotuksen tuoman vedon repeämättä. 
Kuvassa oleva kangas on ohutta lakanapuuvillaa ja pelasin sen kanssa varman päälle, ettei ikäviä yllätyksiä sattuisi.

Kun kangas on pingotettu korkkisen pannunalusen ympärille kauniisti, ota naskali ja tee yläreunaan noin sentin päähän reunasta reiät hakasesi kiinnitystä varten.
Käytä mieluiten pyöreäteräistä naskalia, sillä se jättää siisteimmän jäljen.

Merkitse tarvittaessa lyijykynällä tai vastaavalla pienet pisteet apumerkeiksi ja työnnä naskali muistitaulun oikealta puolelta läpi varovasti samalla korkkialustaa nurjalta puolelta tukien.
Varomaton survaisu saattaa murtaa korkin.

Kun reiät on tehty, kiinnitä hakanen tukevasti paikoilleen kankaan väriin sopivalla ompelurihmalla ommellen. 

Ilmoitustaulu on nyt valmis käyttöön.
Voit halutessasi valmistaa niitä useamman kerralla ja ripustaa ne ryhmäksi, jolloin käytettävissä on paljon nupitettavaa pintaa.

. . .

Ei kommentteja: