25.2.2013

idea # 10: kutistemuovi sopii moneen
Kutistemuovi on hauska materiaali, joka taipuu muuhunkin kuin avaimenperiin tai satunnaisiin korvakoruihin. 

Piirsin spriiliukoisilla tusseilla huurrettupintaisen kutistemuovilevyn läpi aikaisemmin tekemäni tussityön (kuva Flickr-kuvapalvelussa). Leikkasin kuvion irti jättäen sille hyvät reunukset. Sitten rei'itin tavallisella rei'ittimellä reikiä kuvion ympärille ja kutistin kuvalevyn uunissa ohjeiden mukaan.

Käytin kahta askartelykäyttöön tuomittua vanhaa rannerengasta, erilaisia metallilankoja ja helmiä punoakseni kuvalevystä riippuvan koristeen.
En totta puhuakseni vielä tiedä, mihin aion tämän käyttää, mutta kyllä se paikkansa löytää.


Valmistin kutistemuovista myös perinteisen riipuksen, jonka työstän luultavasti kaula- tai korvakoruksi myöhemmin.


Nämä hauskat värilliset kolmiot ovat erästä toista ideaani varten, mutta kuvan avulla on helppo havainnollistaa kutistemuovin kokosuhteita ennen ja jälkeen kutistuksen.

Kutistemuoviarkkeja voi hankkia askartelutarvikeliikkeistä. niiden kuviointiin käyvät spriiliukoiset musteet ja tussit. Muovilevyä on helppo leikata saksilla ja rei'ittää paperirei'ittimellä. Turhaa käsittelemistä on syytä välttää, sillä sormista tarttuu ihon sisältämää rasvaa levyjen pintaan, mikä vaikeuttaa värin tarttumista muovin pintaan. Tietenkin muovin voi puhdistaa ennen käyttöä optimaalisen lopputuloksen varmistamiseksi.

Kun halutut kuviot on tehty kynillä tai vaikka leimasimilla ja kuvio on leikattu muotoonsa, kuvalevy lämpökäsitellään tavallisessa kotiuunissa "paistamalla". Sinellistä saamieni ohjeiden mukaan suositeltava lämpötila on 175C astetta ja kuvio asetetaan leivinpaperin tai alumiinifolion päälle ja lämmitetään uunissa kolmen minuutin ajan. Levy kutistuessaan ensin rutistuu kasaan mutta oikenee sitten itsestään lähes aina. On hyvä seurata luukusta koko prosessin ajan ja tarvittaessa avata uunin luukku ja avittaa kiinni takertuneet reunat irti toisistaan käyttäen vaikkapa kahta varrastikkua, mikäli niin ikävästi sattuisi käymään. Kuvio on uunista pois nostettaessa tulikuuma ja hetken aikaa pehmeä, joten sitä on mahdollista muotoilla aavistuksen verran siinä kohtaa.

Kutistemuovi ei kutistuessaan vapauta ilmaan mitään myrkkyhuuruja, joten se on turvallista puuhattavaa myös lasten seurassa. Ymmärtääkseni tuote on alunperin kehitettykin lasten askarteluihin, mistä se on sitten ajautunut myös aikuisten suosioon erilaisissa projekteissa käytettäväksi materiaaliksi.

Hauska materiaali, jota takuulla käytän tulevaisuudessakin.

. . . 

Ei kommentteja: