20.12.2012

idea # 08 :pinssi

pinssi
Pinssit ja rintamerkit ovat hauskoja pieniä epävirallisia koruja, joilla voi koristaa itsensä tai asusteensa vaivatta.

Jos haluaa omaleimaisemman ja ekologisemman lopputuloksen, voi valmistaa omat pinssinsä kierrätetyistä materiaaleista ja hankkia uutena korkeintaan pinssipohjat, joita voi olla mahdoton irroitella jo olemassaolevista käytetyistä pinsseistä.

Kuvan pinssin pohjana on vanha pahvinen pelimerkki rikki menneestä lastenpelistä. Päällysmateriaalit ovat paperia, pinta on lakattu ohuesti kestämään käyttöä hieman paremmin ja pinssipohja on hankittu uutena.
Tarvitset :
  • tukevan pohjarakenteen (pala pahvia)
  • ylivetopaperi, joka tulee kuvaksi etupuolelle
  • paperi, jolla siistit taustan
  • PVA-liimaa (esim erikeeper tai vastaava)
  • pikaliimaa (pinssipohjan kiinnitykseen)
  • metallinen pinssipohja
  • leikkuualusta, metalliviivain ja askarteluveitsi
  • viimeistelyyn askarteluun soveltuvaa lakkaa tai vastaavaaLeikkaa pahvista 25mm x 25mm -kokoinen pala käyttäen askarteluveistä ja metalliviivainta. Saksilla leikaten reunoista ei useimmiten saa siistejä tai suoria.Leikkaa pinssin etupuolelle tulevasta ylivetopaperista 40mm x 40mm -kokoinen pala. Kohdista mahdollinen kuva oikeaan kohtaan käyttäen apuna esimerkiksi paperia, josta on leikattu pois 25mmx25mm -kokoinen neliö keskeltä.
Leikkaa taustaksi tulevasta paperista 20mm x 20mm -kokoinen pala.Koverra pahviin pinssipohjan kokoinen syvennys askarteluveitsellä. Kolon tulee olla sen kokoinen ja syvyinen, että pinssipohja asettuu siihen sisään ilman ongelmia ja pohja ei jää koholle pahvin pinnasta. Varo kovertamasta pahvia läpi asti rikki.Liimaa pahvi ylivetopaperille PVA-liimalla täysin keskelle ja leikkaa paperista kulmat kuvan osoittamalla tavalla. Huomaa, että pahvineliön kulmien kohdalle tulee jättää 2-3 mm taittovaraa.Liimaa pinssipohja paikoilleen käyttäen pikaliimaa. Anna kuivua täysin ennen kuin jatkat seuraavaan työvaiheeseen.

Levitä PVA-liimaa ylivetopaperiin ensin kahdelle toisiaan vastakkaiselle sivulle ja taita ne pahvineliön taakse. Paina kulman taitokset tiukoiksi ja siisteiksi pahvin sivujen myötäisesti.
Levitä liimaa sitten kahdelle muulle sivulle ja taita nekin pahvinpalan taakse. Lopputuloksen pitäisi muistuttaa yllä olevaa kuvaa.

Liimaa ei kannata käyttää kovin paljoa. On parempi levittää se esimerkiksi siveltimellä, pahvisuikaleella tai sormenpäällä paperin pintaan ohueksi kalvoksi, jotta liima ei tursuile taitoskohdista yli ja sotke ylivetopaperia. Liika liima myös kastelee ylivetopaperin, jolloin on vaarana repeytyminen.Tee neulalla, naskalilla tai pinssipohjan neulalla reikä keskelle taustapaperia.
Levitä taustapaperiin ohut kerros liimaa ja aseta se paikoilleen työntäen pinssipohjan neulan paperissa olevasta reiästä. Siloita paperi hyvin paikoilleen, mutta varo tursuavaa liimaa.

Puhdista pinssipohjan neulasta mahdolliset liimatahrat ja aseta lukko paikoilleen. Anna pinssin kuivua ainakin vuorokauden verran ennen pintakäsittelyä lakalla tai vastaavalla.Käytössä kannattaa huomioida materiaalin rajallinen kosteudenkesto.
Pinssin voi tietenkin valmistaa melkein mistä materiaalista tahansa ja tämänkin pinssin voisi päällystää esimerkiksi kankaalla paperin sijaan.
Ideoita on monia ja kokeilu kannattaa aina.

. . .

Ei kommentteja: