17.12.2012

idea # 07 :koristeköynnös männynkävyistä

koristeköynnös männynkävyistäTähän koristeköynnökseen käytetyt kävyt on kerätty ja maalattu 10 vuotta sitten. Edellisessä elämässään ne roikkuivat huoneeni katosta koristeina ompelurihmojen varassa.
Musta helminauha on ostettu reilu kuukausi sitten Clas Ohlsonilta muutaman euron hintaan. Tumma ompelurihma löytyi ompelutarvilaatikosta.
Maahan pudonneet ja maasta poimitut kävyt kuuluvat jokamiehen oikeuksien piiriin ja niitä saa Suomessa poimia ilman maanomistajan lupaa, kunhan ei mene kenenkään pihapiiriin koluamaan eikä poimi niitä muualta kuin maasta. Esim kaatuneista puista ei voi käpyjä irroittaa (ymparisto.fi-sivustolla jokamiehenoikeus FAQ).

Nämä kävyt on maalattu öljyväreillä, mutta akryylivärit toimivat lyhyen kuivumisaikansa puolesta varmasti paremmin.
Käpyjen sisustoja ei tietenkään tarvitse maalata, jos ei tahdo.
Tarvelista:

  • männynkäpyjä (rutikuivia)
  • halutunlaista helminauhaa tai vastaavaa nauhaa, johon kävyt kiinnitetään
  • nauhan väriin sopivaa ompelurihmaa rullassaKäytännössä köynnös on valmistettu kieputtamalla ompelurihmaa helminauhan ja käpyjen ympärille katkaisematta sitä välillä.

Tein köynnöksen päihin lenkit kiepauttamatta helminauhan pään silmukalle ja kiinnittämällä sen kieputtamalla ompelurihmaa helminauhan ympärille.
Jatkoin siitä rihmaa katkaisematta kieputtamalla rihmaa kaksi kieppiä jokaisen helmen väliin ja laittamalla sen kulkemaan yksinkertaiseen solmuun joka kolmannessa välissä, että rihman kiepit varmasti pysyisivät purkautumatta paikoillaan helmien välissä.
Rihmaa on helppo kiepittää helminauhan ympärille, sillä rulla pysyy hyvin kädessä ja sitä on helppo päästää sitä mukaa, kun työ edistyy.

Kiinnitin kävyn joka yhdeksänteen väliin.
Ensin solmin yhdelle solmulle rihman ja sitten asetin helminauhan vasten kävyn kantaa ja aloin kieputtaa rihmaa kävyn uloimpien sakaroiden väleistä. Yllä olevasta kuvasta voi saada jonkinlaisen käsityksen siitä, mitä tarkoitan.
Kävyn suomut ovat niin karheat ja harallaan, että rihma tarttuu hyvin kiinni ja käpy on helppo sitoa käytettyyn nauhaan pitävästi. Rihma on lisäksi niin hentoa ja ohutta, ettei se paista kävystä häiritsevästi.  

Kävin läpi koko köynnöksenmitan tuolla tavoin ja tein vielä loppuun samanlaisen lenkin kuin alkupäässä on.
Lenkki on täysin valinnainen, mutta minulla se helpottaa köynnöksen ripustamista merkittävästi.

. . .

Ei kommentteja: